MECC

Carina Nissen Arkitekt

Arkitektur | Design | Fotografi

MECC

Magburaka Education and Computer Centre (MECC)

 

Arkitektonisk hovedgreb; Klima og sikkerhed.

Bygninger er placeret på en smal grund mellem biblioteket og en jordvej. Det er placeret på en stille sidegade til hovedvejen, overfor en skole og et nyt ungdomscenter.

Der ser umiddelbart ud til at være en tilbygning til biblioteket, men det er faktisk to bygninger som ligger meget tæt.

Det var et karv at bygninger bliver så bæredygtig som muligt og det er klargjort til et solcelle anlæg.

Der arbejdes med krydsventilering og naturlig ventilering af bygningen. I et land hvor det bliver meget varmt, og der kun er strøm når generatoren er tændt, er det vigtige at bygningen kan holdes kølig off-grid.

Vi er meget inspireret af de bygnings og klima valg der er lavet i AUG’s andre projekter bl.a i nabolandsbyen Masanga og BioLearning Centre på Lakka Beach ved Sierra Leones kyst, men har adapteret principperne til vores grund og bygnings funktion.

 

Den smalle grund og rumprogrammet gav ikke mange valg til hvordan bygningen skulle placeres på grunden.

Bygningen er orienter øst/vest og solen bevæger sig nærmest lodret hen over bygningen, og ændrer sig kun få grader i løbet af året. Ulig Danmark, så er man ikke interesseret i at få noget sollys ind i bygninger, på grund af varmen. Bl.a. derfor vi har den udad hældende facade.

Krydsventilations principperne og solcellerne vil give den nye bygning et meget anderledes udseende end de andre bygninger i områder, til trods for der bliver brugt lokale bygnings materialer. Centeret vil både blive et landmark for MECC og et casehouse for naturlig ventilation, og bruge både nye og velkendte bygningsteknikker fra området.

 

Sikkerhed

Vi vil lave en bygning som er åben og imødekommende, hvor det er muligt at se brugerne af huset bevæge sig rundt og se ud den anden vej, og hvor luften kan bevæge sig igennem den ydre facade. På samme tid skal bygningen være meget sikker, på grund af alle computerne i bygningen og beskytte mod sol, regn og myg.

Tyveri af ejendom er et stort problem. Derfor er der tre lag af sikkerhed. Først er der muren rundt om hele biblioteks grund, derefter er der den ”åbne” facade som består af lameller af træ og metal stænger og skaber et bur, hvor det kun er muligt at kommer i gennem portene. Der er ikke nogle deciderede vinduer, men facaden er ret transparent. Det tredje lag af sikkerhed er de indre ”bokse”. Klasselokalet og kontorerne. De har massive mure, soilblocks, og kan låses helt af uden det har nogen effekt for resten af bygningen. Computerne i internetcaféen er placeret i skabe, som også kan låses af når de ikke er i brug, og samtidig dublerer lågerne som afskærmning til de andre computer brugere, når caféen er åben.

 

Kontakt: crn@carina-nissen.dk

Created by Carina Nissen 2014. All right reserved.

Fakta:

 

Klient: Project React

Budget: 140.000

Areal: 242 m2

Status: Påbegyndt i feb. 2013 forventes færdigt i løbet af 2014.

 

Byggeriet er støtte med midler fra Retro fonden og Statens Kunstfond.

 

Team:

Carina Nissen, Weibke Engels, Jonas Danborg, Jan Antonsen, Maria Viva, Martina Pedersen, Kari-Ann Petersen, Ulrich Busserman, Rikke Winding

 

Formål:

For at fremtidssikre Reacts projekt I Sierra Leone designer og bygger vi nye faciliteter for Magburaka Education og Computer Centre. MECC.

 

Bygningen funktion.

  • Klasseværelser til computerkurser, rum til ca. 40 kursister. Det er muligt at dele lokalet op i to a hver ca. 20 kursister.
  • Kontorlokaler for de danske praktikanter og den daglige leder af centeret.
  • IT-reparations lokaler
  • Opbevarings- og solcellebatterirum.
  • Internetcafé til offentlig brug når centeret er åbent, som dublerer som multifunktionelt rum til møder, fester og andre arrangementer.

 

Materialer:

Beton, Træ, Soilblocks og metal

Solceller